2008 m. balandžio 19 d., šeštadienis

dvi jegos ir keturios savybes

Visame Kosmose ir kiekviename zmoguje (nepriklausomai nuo lyties) slypi dvi jegos: moterishka (Shakti) ir vyrishka (Shiva). Kas jas pameta - egzistuoja, kas suranda - gyvena, o kas jas sujungia (yoga) - ishsivaduoja. Shios jegos dar vadinamos kaire (ida) ir deshine (pingala), dar vadinamos materija ir dvasia arba energija ir samone. Shiu sielos jegu stiprumas gali buti beribis, bet priklauso nuo keturiu individo savybiu: shvara, teisingumas, asketishkumas, maloningumas.>

1.Shvara - nekaupti stovinčios energijos, isheiti ish tamsos (TAMASo).

Stovinti energija kaupiasi trijose zemutinese cakrose nesaikingai vystant jausmus, norus, emocijas. Shi energija tarp normaliu žmonių vadinama - moterishkumu, bet tarp jogu ji vadinama - pasyvumu kurio simbolishkas vaizdinys - pelke. Shi - pasyvi moterishka energija blokuoja subtilios moterishkos (In) energijos tekejima kairiajame (Ida nadi) kanale. Shvara jogoje suprantama kaip tekėjimas.

2.Teisingumas - teisingai, nesavanaudishkai naudoti energija, kontroliuoti aistra (RAJASa).

Jeigu neishmanymas (Tamas) sutrikdo. blokuoja ir sustabdo energija,del shiu savybiu dar yra
vadinamas sąstingiu, tai aistringas (Rajas) gyvenimo budas silpnina koncentracija, zemina kokybe, sukuria neteisingus rysius ir taip sudaro nuolatini energijos nutekejima. Teisingumas jogoje suprantamas kaip tiesus, neiškreiptas energijos perdavimas. Teisingai tekancios energijos simbolishkas vaizdinys - upe

3.Asketishkumas - energija sujungti su visatos energija, ugdyti ishmanymo (SATVA) savybes.

Gyvenant aistroje prarandamas ryshys su visata, energija cirkuliuoja tik mazuoju energetiniu ratu, askezemis atstatomas pilnas antro - deshinio kanalo ( Pingala) ryshys su kosmine (Shiva} jega. Asketishkumas jogoje suprantamas kaip zemesniojo ash (ego) nevystymas ir tyru (Satva) savybiu ugdymas - tikslu vidine tekancia abieju kanalu (Ida ir Pingala) enrgija palaikyti nuolatiniame ryshyje su visos visatos energija cirkuliuojancia didziuoju energijos ratu.

4.Maloningumas - trancendencija

pilnai atsistacius kaires ir deshines pusiu kanalams ir juos sujungus pazadinama centrinio kanalo (Sushumna}jega - (Kundalini Shakti),jai pakilus iki virshaus (Sachasrara cakroje) patiriamas susiliejimas (Samathi) su tyra samone, kurios simbolinis vaizdavimas - beribis vandenynas.

Komentarų nėra: