2008 m. gegužės 9 d., penktadienis

Jogos ishtakos, istorija

Hatha - yoga Pradipika yra seniausias klasikinis rashytinis hatha - yogos traktatas. Ji senaja sanskrito kalba 1350 - 1550 metu laikotarpyje uzrashe didis rishis ( ishmincius) svamis Svatmarama. Traktata jis pradeda zodziais :
1. LENKIUOSI PIRMAJAM DIEVUI SHIVAI, KURIS MOKE PARVATI HATHA VIDIA (ZINIU), ESANCIU PAGRINDU IVALDYMUI NEPRANOKSTAMOS RADJA - YOGOS
Dievas Shiva seniausioje jogos trdicijoje yra pirmasis hatha - yogos mokytojas (guru), todel svamis Svatmarama, pagal jogu paproti pirmiausia ishreishkia pagarba Jam.
Pirmoji gavusi hatha - yogos zinias ish Shivos yra jo sutuoktine Parvati, kuri seniausioje jogos tradicijoje laikoma Visatos Motina.
Aforizme pabreziama, kad hatha joga yra tik priemone, tolesniam aukshtuju radja - yogos lygiu ivaldymui, kada pasiekiama pilna proto kontrole. Pabreziama, kad tai ivaldoma priesh tai pasiekus pagrindini hatha - yogos tiksla, kuris yra Pranos (gyvybines energijos) kontroles ivaldymas. Praktikuojant hatha - yoga pradzioje pasiekiama kvepavimo kontrole leidzianti kontroliuoti Prana, o isisavinus Pranos kotrole pasiekiamas minciu bangu sustabdymas, esantis radja - yogos tikslu.

HATHA YOGA RAJA LYGIU
Nei raumenys,nei sausgysles, nei nervai, nera yogos instrumentai, bet meridijanai, sanskrite vad."nadi", kurie deja yra ne fiziniame, bet energetiniame kune. Nadi kanalai yra aukshciau nervu esantys subtilieji nervai - yra jogu instrumentai.
Hatha yoga raja yogos lygiu yra asanu atlikimas pirmiausia astraliniame plane, tik po to atkartojamas fiziniu planu ish meridijanu energija pervedant i nervus. Yra svarbu ne tik asanos atlikimas, bet ir tikslus "iejimas" bei "perejimas" i kita poza.
Tik neishmanantys asanas bando daryti fizishkai tampydami kuna, o kvepavimo pratimus naudoja itampai nuraminti. Tokiais "bandymais" tikimasi gauti energ..
Hatha-raja yogoje pirmiausia yra pasiekiama energija, kuri po to nukreipiama i kuna, tuo tarpu ishorishkas asanu darymas zaloja(blokuoja) meridijanus, nutolina nuo astralinio kuno ir galiausiai kai prarandamas ryshys tarp kuno ir sielos, yoga tampa "sportine".

Komentarų nėra: