2008 m. gegužės 3 d., šeštadienis

Jogos medis

Jogos medis yra vientisas, jis kaip ir visi medziai gamtoje turi: shaknis, kamiena, shakas ir virshune. Medis netekes shaknu mirshta, o netekes virshunes praranda grozi. Kamienas sujungia shaknis su virshune, be jo medis butu tik krumas. Bet shiandien daugiausia demesio yra skiriama jogos medzio shakoms, diskutuojama kuri ish ju yra svarbesne ir pamirshus pachia medzio esme puoselejamas "nulauztos" medzio shakos grozis.
Pavarte jogos enciklopedijas zmones, kurie nera nesusipazine su jogos filosofija patenka i tanku mishka, kuris ziurint patyrusio jogo akimis yra tik vieno medzio atskiros shakos arba ju spygliai. Kai matome vazoje pamerkta medzio shaka, nesakome, kad matome medi, taciau encilopedijose randame daugybe jogos shaku, kurios cia vadinamos ne shakomis, o jogomis. Pvz.: Krama-yoga, Karma-yoga, Kriya-yoga, Mantra-yoga, Yantra-yoga, Ghatasha-yoga, Hatha-yoga, Sanyasa-yoga, Laya-yoga, Dhyana-yoga, Kunta-yoga, Nada-yoga, Svara-yoga,Udvareta-joga, Kundalini-yoga, Djnani-yoga, Radja-yoga, Adhyatma-yoga, Bhakti-yoga, Shakti-yoga, Agni-yoga, Samadhi-yoga, Abhasya-yoga, Ashtanga-yoga, Brahma-yoga, Buddhi-yoga... kai kurie shaltiniai pateikia 1000(tukstanti) skirtingu jogos rushiu, kurios specialistu teigimu neprieshtarauja viena kitai ir tik visos kartu priartina prie bendro jogos medzio vaizdo. O neofitai veda intelektulias diskusijas kuri shaka yra arciau virshunes.
Zinios apie joga mus pasiekia dviem keliais. Civilizuotas vakaru pasaulis nera pajegus suprasti jogos vientisuma, todel ja mums perduoda jau ishkraipyta, supaprastinta, palengvinta, suskaidyta i daugybe "rushiu" ir vardu. Tuo tarpu buvusioje Tarybu sajungoje joga buvo draudziama, slepiama ir todel taip pat ishkraipoma, kad galetu ishlikti: praktikuojantys hatha joga pateikdavo ja tik ish materialistinio - oficialiai priimto fiziologijos ir sportines medicinos tashko, kiti pagrindini demesi skiriantys gyvybinei energijai teige, kad radja yoga yra tik idealistinis mastymas. Tokiu budu joga buvo suprieshinta ir prarado savo esme - neveda i ishsilaisvinima, todel shiandien atskiri radja yogos atstovai pasisako neturintis nieko bendro su hatha, kad, pastaroji jiems visishkai nereiklinga, nes ta pati rezultata galima pasiekti kontroliuojant prota - medituojant. Taciau, garsaus jogos mokytojo Svamio Shivanandos nuomone dauguma save vadinanciu "svarios radja yogos" atstovu pasizymi fiziniu nepajegumu ir viskas ka jie gali yra tik begalinis mantros "Om" kartojimas. O kol jie pasieks lygi, kuriame bus pajegus pilnai kontroliuoti fizine ir dvasine busena, per ta laika paprasciausiai pasens.
Joga, kaip aukshciausias ryshys su kosminemis jegomis, egzistavo visais amziais. Jogai palaiko vieni kitus. Tankios medzio shakos sudaro shesheli, sauganti shaknis nuo ishdziuvimo, bet net ir labai stropiai laistant lapus medis numirshta, o laistant shaknis kiekvienas lapelis yra gyvybingas.

2 komentarai:

Unknown rašė...

džiugu skaityti tikrąsias žinias.Tikiuosi bus daugiau.Šaunu,džiaugiuosi. Gražina

Dariūza rašė...

Lenkiuos Jums. Tik ką atsitiktinai perskaičiau, kad meilė pateisina visas nesąmones. Peršasi prielaida - jei nulaužti kuria nors šakelę, tai medžio bendras vaizdas iš esmės nepakis. Bet be Bhakti šakelės, susitelkimo meilėje, medis anksčiau ar vėliau pasmerktas nudžiūti.